Voormalig huisarts Machteld Huber heeft onderzoek gedaan naar wat mensen zelf verstaan onder gezondheid. Wat blijkt uit haar onderzoek? Mensen die zelf ooit een ziekte hebben gehad, zien gezondheid veel breder dan alleen de lichamelijke kant. Het gaat ook over bijvoorbeeld je grenzen kennen. Lekker in je vel zitten. Het gevoel van controle hebben over je leven. En mee kunnen doen.
Gezondheid is dus meer dan niet-ziek zijn. Misschien zijn voor mensen die zorg nodig hebben dus andere dingen belangrijk dan wat de zorg- of hulpverlener in eerste instantie kan inschatten. Daarom is samen daarover praten zo belangrijk.

Vragenlijst, test en spinnenweb
Het Institute for Positive Health (waar Machteld oprichter van is) heeft een online tool ontwikkeld waarmee je zicht krijgt op jouw Positieve Gezondheid. De tool bestaat uit een vragenlijst. De antwoorden op de vragen worden getoond in een spinnenwebmodel. Er is een tool voor volwassenen en een tool voor kinderen.

De reikwijdte

Veel zorgorganisaties en zorgverleners zijn aan de slag gegaan met Positieve Gezondheid. En er komen er steeds meer bij. Zoals huisartsen, fysiotherapeuten, wijkverpleegkundigen, sociale teams, en GGD’en.

 

De verdere ontwikkeling

De vragenlijst en de tool worden steeds verder verfijnd. Dat doen we met hulp van de ervaringen die gebruikers opdoen met de test en met wetenschappelijk onderzoek. Op deze website vind je altijd de laatste versies.

 

Meer weten over iPH?

Kijk dan op www.iPH.nl.

 

Heb je vragen of opmerkingen over deze tools?

Vul dan het contactformulier in.