Stichting Institute for Positive Health (iPH) is in maart 2015 opgericht en heeft de ANBI-status, dat wil zeggen we zijn een Algemeen Nut Beogende Instelling.

Initiatiefnemer Machteld Huber is van oorsprong huisarts. Tijdens eigen ervaring met ziekte, in het begin van haar loopbaan, ontdekte ze dat haar ervaring als patiënt veel verder strekte dan wat zij als arts ooit geleerd had. Zij deed de ervaring op dat zij haar herstel actief en positief kon beïnvloeden en om haar vermoedens te toetsen ging zij nadien met ernstig beschadigde mensen werken. Daarnaast besloot zij tevens onderzoeker te worden, op het Louis Bolk Instituut in Driebergen, met als doel ‘gezondheidsbevordering’ meer op de kaart te zetten. Ze ontwikkelde een nieuw, dynamisch concept van gezondheid, gebaseerd op veerkracht, functioneren en eigen regie en onderzocht vervolgens het draagvlak hiervoor in het domein van zorg, de preventie en in de samenleving. Daarbij vond zij een groot verschil in denken over ‘gezondheid’ tussen patiënten en o.a. hun behandelaren. De brede visie van patiënten, met zes dimensies van gezondheid, noemde ze ‘Positieve gezondheid’. In december 2014 promoveerde zij op haar werk in Maastricht. Voor haar werk aan ‘gezondheid’ ontving zij in 2012 een ZonMw Parel.

In 2015 ging Machteld Huber uit dienst bij het Louis Bolk Instituut en richtte zij het Institute for Positive Health op.

Nevenfuncties Machteld Huber:

  • Freelance onderzoeker bij het Louis Bolk Instituut, Driebergen
  • Lid Commissie Innovatie Zorgberoepen en Opleidingen
  • Lid Wetenschappelijke Raad voor Integrale Duurzame Landbouw en Voeding (RIDLV)

Bestuur

Raad van Toezicht

Machteld Huber

Carl Verheijen

Anja Schouten

Michel van Schaik

Willem Lageweg

Medewerkers

Mieke Reynen
consultant

Amarens Bakker
iPH Academie

Leontien Hommels
coach / trainer

Brigiet Brink
coach / trainer

Chantal Walg
coach / trainer

Marja van Vliet
coach / trainer

Marja Willems
secretariaat

Karoline van de Poll
administratie

Stephan Spies
ICT

Joanca van den Bosch
organisatie en advies

Malou Timmers
coach / trainer

Ellen van Steekelenburg
iPH proof
coach / trainer

Nicolette Warmenhoven
coach / trainer

Joost Wijnhoud
marketing